Welkom

De Nederlandse geschiedenis en cultuur zijn doordrenkt van het slavernijverleden en haar erfenis. Enerzijds heeft het trauma van dit gevoelige verleden pijnlijke sporen nagelaten,  anderzijds is er ook sprake van verrijking. In de Amsterdamse grachtenpanden aan de Gouden Bocht komen deze twee invloeden samen. Ook is er sprake van culturele verrijking pur sang als we kijken naar theater, televisie, ontwikkelingen in de dans en naar producten op markten en in de toko’s.

Stichting Stil Verleden beoogt via educatie, lezingen en erfgoedwandelingen leerlingen én volwassenen te informeren over het Nederlands slavernijverleden. Zeker voor leerlingen is het belangrijk dat zij in hun identiteitsontwikkeling als nieuwe burgers van Nederland, vanuit verschillende invalshoeken kennis nemen van deze geschiedenis.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de Nederlandse Koloniën afgeschaft. Nederland herdenkt dit jaar 150 jaar afschaffing slavernij. Dat maakt dit jaar bij uitstek geschikt, om nog eens extra aandacht te besteden aan deze Nederlandse geschiedenis. Ook herdenken we dit jaar de Vrede van Utrecht in 1713. Hierbij werd de internationale slavenhandel gereguleerd.

Drs. Maria Reinders-Karg is antropoloog en afgestudeerd op de materiële cultuur van de  Saramakaners. Ze heeft jarenlang voor NiNsee gewerkt waar zij verantwoordelijk was voor Presentatie en Educatie. Na sluiting van het NiNsee heeft zij eerst MiraKa Educatie opgericht, in 2015 opgevolgd door Stichting Stil Verleden.

 

Sanne Jansen is in 2011 afgestudeerd aan de Reinwardt Academie Amsterdam. Zij is werkzaam op het gebied van erfgoededucatie en presentatie.

 

 

Daarnaast zijn er een aantal ervaren en deskundige vrijwilligers actief die zich als begeleider en rondleider inzetten voor Stichting Stil Verleden.